25. lokakuuta 2012

Salla Korhonen: Kun mieli syö ruumiin

"Helppohan sun on vaatekaapista vanhoja vaatteita esiin kaivaa, kun oot tommoinen laiha. Toista se on mulla." totesi työkaverini tässä yksi päivä. Niin, mietin hiljaa mielessäni, helppohan minun on, vaikka olisin halunnut sanoa paljonkin. Siinä tilanteessa se ei vain ollut mahdollista. Helppoahan minun on.

Rehellisesti, en muista mitä silloin ajattelin. Olin kirjoittanut keväällä ylioppilaaksi hieman huonommilla arvosanoilla kuin olin odottanut. Kirjoitusten jälkeen odotti elämänmuutos. Olin lukiessani ahminut herkkuja ja se näkyi vartalossani. Päätin ottaa itseäni niskasta kiinni. Leikkautin pitkät hiukseni lyhyeksi. Ryhdyin kasvissyöjäksi. Ristiriitaisessa ympäristössä halusin kontrolloida edes itseäni. Kolmessa kuukaudessa olin jo lopettanut syömisen lähes kokonaan. Syksyllä olin vain varjo itsestäni ja syömättömyyteni ei ollut enää salaisuus kenellekään.

Minulla kävi kuitenkin tuuri ja elämä puuttui peliin. Sain töitä lastenhoitajana ja toisista huolehtiessani jouduin huolehtimaan myös itsestäni. Elämä alkoi taas voittaa. Jälkeenpäin ymmärrän hyvin miten vaikea tilanteeni oli, mutta tiedostan myös, että minulla oli onnea. Kaikille ei ole käynyt yhtä hyvin.

Anoreksia nervosa eli laihuushäiriö tarkoittaa pakonomaista laihduttamista. Anoreksiaa sairastava on omasta mielestään liian lihava, vaikka muiden silmissä ja painotaulukoiden mukaan hän on vakavasti alipainoinen. Anoreksia aiheuttaa keholle vaarallisia ongelmia. Voimakkaan laihtumisen seurauksena ihminen on väsynyt ja palelee, häneltä lähtee hiuksia, tytöillä kuukautiset jäävät pois ja pojille voi tulla potenssiongelmia. Erilaiset ravinteiden puutostilat, sydämen rytmihäiriöt sekä luiden haurastuminen on tavallista. Hoitamattomana anoreksia voi johtaa kuolemaan.

Anoreksia on kunnollisten ja tunnollisten, täydellisyyteen pyrkivien tyttöjen ja nuorten naisten sairaus. Keino, jolla hallita edes jotakin pientä asiaa elämässään, kun nuoruuden kuohut koettelevat. Kun kohdalle sattuukin sitten jokin yllättävä elämän muutos.

Syömishäiriön hoito on nyky-Suomessa huonolla tolalla. Monet vakavasti sairaat ihmiset eivät pääse ajoissa hoitoon. Moni potilas saa kuulla, ettei ole vielä riittävän huonossa kunnossa sairaalaan päästäkseen. Erityisesti aikuisten hoitopaikoista on huutava pula.

Julkiselle puolelle hakeudutaan hoitoon entistä pidempään, 5–10 vuotta, sairastaneena. Intensiiviseen hoitoon pääsee vain pahoin oirein. Vaikka Hyksissä on tehty syömishäiriötä sairastaville hoitopolku, jonka avulla pyritään takaamaan sairauden tunnistaminen ja avunsaanti perusterveydenhuollossa, ovat yksityiset klinikat ottaneet vastuuta hoidoista. Esimerkiksi Helsingissä Syömishäiriökeskus hoitaa vuosittain lukuisia anoreksian alhossa kamppailevia. Tässä on vaarana potilaiden eriarvoistuminen. Köyhällä ei ole varaa sairastua.

Monissa kunnissa syömishäiriöisiä ei rahapulaan vedoten lähetetä avohoidosta eteenpäin. Vaikeimmin sairastavia voidaan näin vuosikausia roikottaa avohoidossa ilman kunnollista apua. Tällöin potilaat monesti laihduttavat itsensä hengenvaaralliseen tilaan, jotta pääsisivät sairaalahoitoon. Hoidon lykkääminen sitä tarvitsevilta tulee yhteiskunnalle lopulta kalliiksi.

Hyvinvointiyhteiskunnaksi mainostetussa Suomessa ei tunnuta tajuavan, miten isosta yhteiskunnan tilaan liittyvästä ongelmasta on kyse. Tauti myrkyttää sielun ja kuihduttaa ruumiin, masentaa mielen. Inhimilliset kärsimykset ovat valtavia.

Syömishäiriöiden hoitoon on saatava lisää resursseja, tietoa ja yhteistyötä asiantuntevien kansalaisjärjestöjen kanssa. Nuoret eivät osaa hakea apua, perheet ovat neuvottomia, kouluilla ei ole resursseja. Sairastuneita pitää osata ja haluta auttaa jo ennen kuin mieli on syönyt ruumiin.

Selvisin omasta sairaudestani, mutta en toivoisi vastaavaa silti kenellekään. Arvostan suuresti kaikkia, jotka ovat sairastaneet ja selvinneet sekä heitä, jotka auttavat takaisin elävien kirjoihin. Kaikki eivät pääse.


Kirjoittaja on 33-vuotias lakimies, Talentum Lakikoulutuksen koulutuspäällikkö. Helsingin kaupungin tarkastuslautakunnan jäsen ja Vihreiden kuntavaaliehdokas. Nainen, joka ei pelkää Valoa.

www.sallakorhonen.fi
www.facebook.com/sallakorhonen.fi
www.facebook.com/SallanValituskahvila

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti