28. tammikuuta 2011

Timo Juurikkala Hesarissa: Sosiaali- ja terveydenhuollon rakenne ja metropoli

Vihreä kansanedustaja Timo Juurikkala kirjoittaa päivän Hesarissa sosiaali- ja terveydenhuollon rakenteista uudistuvassa tai kenties yhdistyvässä "metropolissa".

"Terveydenhuollon tulevaisuusnäkymät on syytä ottaa huomioon myös pohdittaessa pääkaupunkiseudun hallintomalleja. Valitettavasti Helsinki-Vantaan yhdistymistä ja seutuhallintoa setvineet viranhaltijaryhmät eivät vaivautuneet edes pohtimaan sosiaali- ja terveydenhuoltoa kokonaisuutena, vaan rajasivat HUSin ja erikoissairaanhoidon selvitystensä ulkopuolelle. Sosiaali- ja terveysasiat ovat kuitenkin erittäin keskeinen osa nykyistä kuntien palvelurakennetta ja myös kustannuksia."



"Rahoituksen keskeinen ongelma on monikanavaisuus, joka aiheuttaa vääränlaisia kannusteita. Erikoissairaanhoidossa voidaan ylläpitää leikkausjonoja, koska odotusajan sairauspäivärahat maksaa Kela, menetetyn työpanoksen tappioista kärsii työnantaja ja toimintakyvyn alenemasta taas potilas itse. Terveydenhoidon julkinen rahoitus eli valtion, kuntien ja Kelan osuudet on koottava yksiin käsiin, jotta kokonaisuuden kannalta epäedullisiin säästötoimiin ei kannusteta."

"Metropolihallinnon toimenkuvaan alueen terveydenhuoltopalveluiden järjestäminen sopisi luontevasti: erikoissairaanhoito ja perusterveydenhuolto olisivat yhden ja saman hallinnon käsissä. Tämä edellyttää suorilla vaaleilla valittavaa seutuvaltuustoa, jotta demokraattinen ohjaus säilyy. Jos sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneuudistukseen haetaan kokeilualueita, olisi Helsingin seudulta hyvä aloittaa samassa yhteydessä, kun metropolin hallintoa järjestetään uudelleen."

Kirjoitus löytyy kokonaisuudessaan Timon omasta blogista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti