22. helmikuuta 2011

Jukka Ollila: Vihreät on tavallisen ihmisen asialla

Länsi-Helsingin Vihreillä oli ystävänpäivän tempaus Kannelmäen asemalla. Otimme mukaan Vihreä Lanka -lehteä, Vihreiden esitteitä ja pari pussia karamelleja ja jaoimme aseman seudulla kulkeville ihmisille. Pakkasta oli illansuussa 20 astetta, mutta se ei ollut murheellisin asia tuolla aseman raitilla.

Pahempaa oli ihmisistä huokuva tunnelma. Ihmisistä paistoi apeus, ilottomuus, näköalattomuus, pettymys. Monet ottivat toki vastaan lehden tai esitteitä ja muutama jäi juttusille. Suuri osa heistä oli kuitenkin niitä, jotka olivat jo päättäneet äänestää Vihreitä. Paljon useammalla näkyi tyhjästä alakuloisesta katseesta toteamus: ette te voi meitä auttaa. 

Kannelmäessä vastaan tuli juuri niitä miehiä, joiden keskimääräinen eliniän odote on 9,4 vuotta lyhyempi kuin sosiaalisesti paremmin pärjänneillä alueilla Helsingissä. Samoin vastaan tuli niitä naisia, joiden eliniän odote on keskimäärin 5,6 vuotta lyhyempi kuin ”paremmalla” alueell asuvalla Helsingin asukkaalla. Ohi kulki perusasteen koulutuksen saaneita miehiä, jotka elävät keskimäärin 7,8 vuotta lyhyemmän elämän kuin ne helsinkiläismiehet, joilla on korkeakoulututkinto.

Nämä ihmiset ja äänestäjät ovat syvästi pettyneitä puolueisiin, jotka ovat perinteisesti ajaneet heidän asiaansa. Osa heistä ei enää äänestä lainkaan, osa antaa tukensa perussuomalaisille – puolueelle joka on tarpeeksi viisas ollakseen lupaamatta mitään konkreettista. Mutta on ainakin puolue, joka tuntuu osasta äänestäjistä ”omalta”, sellaiselta joka ei kuulu eliittiin.

Mitä Vihreillä on tarjota näille perushelsinkiläisille?

Vihreiden perinteisesti vahvoja teemoja kuten ilmastonmuutoksen torjuntaa ja luonnonsuojelua, sukupuolten tasa-arvoa tai maahanmuuttajien asemaa on edelleen puolustettava. Myös valtaosa äänestäjistä pitää näitä asioita tärkeinä. Äänestämään mennessään he tekevät kuitenkin valintansa
ennen kaikkea sen kautta, mitä vastauksia puolueella on työelämän, talouden ja verotuksen sekä sosiaali- ja terveyspolitiikan kysymyksiin. Onko verotus oikeudenmukaista? Pystyykö perusetuuksilla tulemaan toimeen? Saadaanko kehitysvammaisille luvatut asumispalvelut? Tavoitetaanko syrjäytymisvaarassa olevat nuoret? Toimiiko julkinen terveydenhuolto ja vanhuspotilaiden hoitoketju?

Vihreillä on oikeudenmukaiset ja toimivat vastaukset kaikkiin sosiaali- ja terveysalan kysymyksiin. Tärkeimmät linjaukset ovat tuoreessa sosiaali- ja terveyspoliittisesta ohjelmassa. Sosiaali- ja terveyslautakunnassa tehdään ahkeraa työtä. Vihreät kirjoittavat asiantuntevia kirjoja, joita muitakin puolueita kannattavat lukevat. Vihreässä Langassa on juuri julkaistu erinomainen kirjoitus köyhyyden lisääntymisestä.

Tämä viesti on saatava perille sinne Kannelmäen aseman raitille asti: Vihreät ajaa sosiaali- ja terveysasioita – sekä kestävää kehitystä että sosiaalista oikeudenmukaisuutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti